Strategische partners KU Leuven, KATHO en Niko ondertekenen samenwerkingsakkoord.

MIC Vlaanderen rond e-health toepassingen nu volledig operationeel.

Brussel, 29 november 2012 ____Op het kabinet van Kris Peeters, minister-president van de Vlaamse regering, werd donderdag 29 november de samenwerkingsovereenkomst ondertekend door de stichtende partners Vlaamse Overheid en Microsoft met de nieuwe structurele partners K.U. Leuven –vertegenwoordigd door KU Leuven Research & Development en Universitair Ziekenhuis Leuven-  Katholieke Hogeschool West Vlaanderen (KATHO), en het bedrijf Niko Groep rond de werking van het Microsoft Innovatie Centrum Vlaanderen (MIC Vlaanderen) . Daarmee zijn de voorwaarden vervuld voor de effectieve creatie van deze publiek-private samenwerking en kan het MIC Vlaanderen in Genk en Kortrijk van start gaan bij het ontplooien van activiteiten rond innovatie en ondernemerschap in de zorg.

In juni 2011 tekende minister-president Kris Peeters namens de Vlaamse regering een intentieverklaring met Microsoft om te komen tot de oprichting van het MIC Vlaanderen. Dit innovatiecentrum focust op

– ICT projecten die zich op de welzijns- en zorgsector in Vlaanderen richten te stimuleren, er informatie over te verstrekken en te sensibiliseren.

– advies verstrekken aan bedrijven die actief zijn in de ontwikkeling van IT toepassingen en hen begeleiden in het gebruik van nieuwe technologieën zoals cloud computing en het gebruik van natuurlijke gebruiksinteractie (natural user interface) met computers.

– startende ICT-ondernemingen te begeleiden die zich vooral richten op e-health.

MIC Vlaanderen werd opgezet als een publiek-private samenwerking met 50% inbreng van de Vlaamse Overheid, 30% van Microsoft, en 20% van bijkomende partners uit de privésector. De overheidsinbreng wordt gedeeld door de Vlaamse Overheid en de steden Genk en Kortijk. Vandaag hebben de bijkomende partners – KU Leuven, KATHO en NIKO Groep – hun medewerking aan het MIC Vlaanderen structureel bekrachtigd bij de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst. MIC Vlaanderen is nu volledig operationeel en kan op volle kracht zijn werking aanvatten vanuit zijn operationele kantoren in Genk en Kortrijk.

MIC Vlaanderen is het derde Microsoft Innovatiecentrum in ons land dat de softwarefirma mee lanceert. Eerder reeds werd een dergelijk centrum opgericht in Mons rond  nieuwe technologieën en in Brussel rond cloudcomputing. MIC Vlaanderen zal zich richten op de welzijns- en gezondheidssector bij de ontwikkeling van e-healthtoepassingen. Die focus vormt niet alleen een belangrijke pijler in het programma Vlaanderen in Actie, maar zorgt ook voor een belangrijke sociale en toegevoegde waarde.

“Vandaag wordt de financiële steun van de Vlaamse regering, goed voor 1,4 miljoen euro, definitief toegezegd, en zetten wij het partnerschap tussen MIC en enkele structurele partners kracht bij. “ zei minister-president Kris Peeters. “Samen met de stadsbesturen van Kortrijk en Genk, heeft de Vlaamse regering dan ook van bij de start sterk geloofd in dit project. Ik denk dat niemand er nog aan twijfelt dat het Microsoft Innovation Center in Vlaanderen een succesverhaal is. Deze ondertekening vandaag is dan ook een mijlpaal. De MIC’s in Kortrijk en Genk moeten nu op volle kracht beginnen draaien. De ICT-toepassingen, gericht op de gezondheidszorg, zullen een belangrijke bijdrage leveren aan Flanders’ Care, waarmee de Vlaamse regering innovatie in de zorgsector wil stimuleren via verantwoord ondernemerschap”

Het MIC speelt daarin de rol van een katalysator om regionale IT bedrijven, vernieuwers, start-ups en spin-off’s, overheid en instellingen samen te brengen. Verder moet het hen informeren over nieuwe mogelijkheden en toepassingen en hen helpen bij de creatie van nieuwe bedrijven en de tewerkstelling errond. Netwerking staat dan ook met een hoofdletter geschreven in de doelstellingen van dit nieuwe innovatiecentrum.

De werking zal verlopen langs vier assen:

Netwerken: creatie van een positief kader voor IT innovatie, en een plaats waar gelijkgezinden elkaar kunnen leren kennen rond zelfde interesses.

ontdekken en leren: hier wordt kennis doorgegeven rond nieuwe technologieën via conferenties, seminars en workshops.

innoveren: rond nieuwe technologieën worden kansen gegeven aan vernieuwende en creatieve toepassingen via zg. “calls for projects” die gekoppeld worden aan zakelijke mogelijkheden.

ondernemen: IT start-ups worden begeleid en ondersteund o.a. via boot-camps waar ideeën omgezet worden in bedrijfsplannen, zodat startende ondernemingen meer kans van slagen hebben om hun activiteiten in de zorg- en welzijnssector ook werkelijk verder uit te bouwen.

Vandaag hebben ook de structurele privé-partners officieel toegezegd hun schouders onder het project te zetten. KU Leuven brengt zijn uitgebreide ervaring in rond de ontwikkeling van klinische technologie. Niko Groep werkt al mee aan projecten rond de Digitale Stad en de uitwerking van e-health monitoring systemen. KATHO bouwde mee aan de ontwikkeling van hulpmiddelen voor zorgcontinuiteit, ambulante zorg en wijkgezondheidscentra.

“Het is niet de bedoeling dat het MIC zelf projecten gaat ontwikkelen” verduidelijkt Peter Dedrij, directeur van MIC Vlaanderen. “Het principe van dergelijke centra is om het ondernemerschap in een regio aan te zwengelen via technologische start-ups. Zij worden in contact gebracht met ervaren ondernemers en begeleid bij het ontwikkelen en markt-leefbaar te maken van hun ideeën. De cijfers bewijzen het succes van de formule. Sinds hun oprichting zorgden de centra in Brussel en Mons voor de oprichting van tientallen start-ups en creëerden bijna 500 nieuwe jobs in toekomstgerichte sectoren. Hetzelfde moet nu in Vlaanderen gebeuren op een manier waarop zorgbehoevenden additionele verzorging en begeleiding krijgen, mét creatie van 300 nieuwe jobs en 30 nieuwe start-ups over de komende 3 jaar. Een dubbele win-win situatie dus.”

Onder de leiding van Directeur Peter Dedrij is MIC Vlaanderen ondertussen al van start gegaan met zijn werking, waarvan de geplande activiteiten kunnen gevolgd worden via http://micvlaanderen.be  Nu de strategische partners ook mee de schouders onder het werk zetten kan MIC Vlaanderen zich op volle kracht ontplooien om de zorgsector in Vlaanderen een toekomstgericht pad te laten inslaan.

*

* *

Woordvoerder minister-president Peeters: Luc De Serrano; 02 552 60 12; luc.deseranno@vlaanderen.be

Contact MIC Vlaanderen: Peter Dedrij ;  +32 (0)494 50 66 60; Peter.dedrij@micvlaanderen.be

Perscontact Microsoft: Edward Claessens; +32 473 85 16 81; edwardcl@microsoft.com

 

 

MIC Vlaanderen werd opgericht op 28 december 2011 en heeft als niet commerciële organisatie tot doel innovatie en ondernemerschap  te stimuleren op basis van informatie technologie in de regio Vlaanderen door:

 

  • Het stimuleren van innovatie gedreven ondernemerschap en tewerkstelling
  • De ontwikkeling van expertise
  • Het verstrekken van adviezen en begeleiding aan bedrijven die actief zijn in de ontwikkeling van informatietoepassingen met sterk ontwikkelingspotentieel
  • De begeleiding van startende ICT-ondernemingen

 

Focus op de zorgsector

MIC Vlaanderen focust prioritair op innovatie en ondernermerschap in de gezondheidszorg enerzijds omwille van de het belang van deze sector voor ViA maar anderzijds ook omwille van de economische en sociale toegevoegde waarde van deze sector voor Vlaanderen.

 

MIC Vlaanderen wil een belangrijke rol spelen in het verder ontwikkelen van een toonaangevende industrie in de gezondheidszorg door het lokale ecosysteem van IT bedrijven, innovatoren, start-ups en spin-offs, overheid en instellingen te connecteren en een belangrijke impuls te geven.

Advertenties

Geplaatst op 29 november 2012, in Uncategorized. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: