Quantified Self – Conclusie

Christel De Maeyer

 

We hebben nu in een aantal artikels een bepaalde niche bekeken binnen het domein van self-tracking – Quantified Self;  met name de armband Body Media en het slaapmonitoring toestel myZeo.

Binnen het domein van Self-tracking komen heel veel apps en devices in de markt. Deze gaan van gadgets tot het meer professionele werk en daardoor hun ingang vinden in de preventieve zorg en de e-health. Veel van de gadgets en apps zijn gratis en daardoor alleen al fijn om ze voor een tijdje te bekijken en te gebruiken. Het is interessant om ze te evalueren en de gelijklopende kenmerken te ontdekken, de variëteit te ontdekken. Wat willen ze bereiken, hoe zijn de apps opgebouwd enzovoort?

Er zijn een aantal aspecten die we hier niet aangeraakt hebben maar toch belangrijk zijn om ook te bekijken en niet te vergeten. Privacy is er één van. Door het gebruik van deze apps en toestellen laat de gebruiker een enorme digitale footprint achter. We zien eigenlijk twee soorten van verzameling van data in een online omgeving. Er is de passieve verzameling; dit gebeurt door het gebruik van cookies bij websites, ook verschillende search-engines zijn passieve trackers maar er zijn ook andere sites die je internetgedrag bijhouden.

 

 

Verder is er ook de actieve tracking, waar de gebruiker spontaan een spoor achterlaat zoals zijn update’s op Facebook, Twitter, Foursquare, Flickr en andere sociale netwerken. Hier spreken we over een actieve participatie. Al deze data vormen de mogelijkheid om een digitaal profiel op te bouwen.

Al die data staan meestal op de servers van de bedrijven die de software of service aanbieden, en zijn dus eigenlijk eigenaar ervan. Deze data kan al dan niet in ons voordeel gebruikt worden. Dit opent dan ook een heel ander debat over het Quantified Self en in het algemeen over de privacy op het internet. Zoals altijd zijn er positieve en negatieve aspecten binnen deze services en aangeboden technologie.

Een positief aspect is dat er in de toekomst, via deze data, voorspellingen kunnen gedaan worden, bepaalde patronen ontdekt worden, die ons kunnen helpen om sneller in te grijpen naar aanleiding van bepaalde events in ons leven. Dit kan op individueel niveau maar ook op een populatie niveau.

Indien je, door een aggregatie te doen van alle data die je verzamelt als gebruiker, in één opslag kan zien wanneer er bepaalde events gebeuren kan je aan de hand van je digitale geschiedenis ook een roadmap maken voor de toekomst. ‘A roadmap to a more happy life’.

 

 

De data op individueel niveau analyseren kan ook heel ontnuchterend zijn. Het geeft misschien niet het beeld weer dat je van jezelf had. Dit kan zowel op een positieve manier als op een negatieve manier zijn. De apps en devices hebben geen emoties en kunnen dus heel rauw overkomen. Er is geen empathie, en het kan op die manier ook het zelfvertrouwen aantasten, maar ook positief beïnvloeden. Er zijn altijd de twee zijdes aan deze oplossingen waar een gebruiker ook wel bewust van moet zijn. Dit blijken dan ook redenen te zijn waarom een gebruiker zichzelf niet continue zal tracken, of sommige zaken liever opvolgt dan andere omdat er zo een positiever beeld gevormd wordt. Wanneer er een negatief effect is zal er sneller gestopt worden met het tracken van bepaalde parameters. Dit is allemaal afhankelijk van de persoonlijkheid uiteraard!

Al deze toepassingen staan nog in het begin van hun ontwikkeling. Allicht zal er nog veel veranderen in dit domein; vernieuwing, verbetering, nog meer aangepast naar de gebruikers. Maar het zal in ieder geval niet zomaar mee weg te denken zijn uit de digitale wereld! Stay tuned dus!

 

 

 

Hierbij nog een literatuurlijst – websites en apps die je nader kan bekijken, en je eigen gedrag even meten op verschillende vlakken.
Boeken:
The creative destruction of Medicine, Dr. Eric Topol
Mobile Persuasion, dr. BJ Fogg
The promise of sleep, Dr. Dement
Websites:
http://www.bjfogg.com/
http://quantifiedself.com/
http://www.personalinformatics.org/
Service and products
http://www.patientslikeme.com/
http://curetogether.com/
https://www.23andme.com/
http://www.scanadu.com/
http://www.bodymedia.com/
http://lark.com/products/larklife/experience
http://www.fitbit.com/
https://jawbone.com/
http://www.myzeo.com/sleep/
Apps
GPS for the soul – are you balanced? Stressed or in sync?: http://www.heartmath.org/
The Eatery – crowdsources eating evaluation: https://eatery.massivehealth.com/
Lift – keep track of your habits: http://lift.do/

Geplaatst op 24 april 2013, in Personal Informatics en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: