KHBO opent Zorgdomoticaruimte in Oostende

Cretecs LogoCretecs, het expertisecentrum voor zorgtechnologie, opende op 27 juni een zorgdomoticacentrum op de Campus Oostende van de Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende (KHBO). Daarmee wil Cretecs de mogelijkheden van zorgtechnologie verder bekendmaken en ondersteunen.

De KHBO kreeg in 2011 een subsidie via EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) om een expertisecentrum op te richten voor zorgtechnologie. Dit gebeurde in samenwerking met de provincie West-Vlaanderen, het Agentschap Ondernemen, het Ondernemerscentrum West-Vlaanderen, Vlaanderen in Actie en de Katholieke Hogeschool Zuid-West-Vlaanderen (KATHO), waarmee de KHBO vanaf september 2013 Katholieke Hogeschool VIVES wordt. Het centrum richt zich op de topics ‘zorgdomotica’ en ‘zorg op afstand’.

Afbeelding demoruimte 5

Cretecs steunt op drie pijlers. Het is vooreerst een kennisplatform. Opzet is zoveel mogelijk kennis en informatie te verzamelen en te verspreiden over de diverse thema’s in zorgtechnologie. De expertise wordt gedeeld met organisaties in zowel binnen- als buitenland.

Daarnaast biedt Cretecs via een multidisciplinair team professionele ondersteuning, advies en consultancy aan bij de ontwikkeling, keuze en implementatie van zorgtechnologie. En ten derde initieert en participeert Cretecs in projecten inzake zorgtechnologie.

Met de oprichting van een zorgdomoticaruimte bouwt Cretecs haar werking verder uit. Cretecs stelde de behoefte vast naar informatie en algemene kennis rond dit thema vanuit hun adviezen naar zorginstellingen of bouwprofessionals.

Afbeelding demoruimte 1

De zorgdomoticaruimte heeft verschillende doelstellingen:

  • Sensibiliseren van de mogelijkheden van zorgtechnologie
  • Informeren van professionals die in contact komen met zorgtechnologie zoals zorgprofessionals, bouwprofessionals, kennisinstellingen en zeker ook studenten
  • Demonstratie van zorgtechnologie: iets ‘zien’ werken in een realistische woon- en leefomgeving schept nog altijd meer vertrouwen
  • Demonstratie van zorgscenario’s, bijv. iemand die alleen thuis woont en valt brengt een aantal zaken in de leefomgeving op gang; bijv. een zorgverlener krijgt op een zeer eenvoudige maar veilige manier toegang tot de woning
  • Inspiratieruimte bij nieuwbouw of renovatieprojecten in de zorgsector
  • Plek waar events met betrekking tot zorgdomotica of zorg op afstand kunnen worden georganiseerd

Afbeelding demoruimte 2Afbeelding demoruimte 4

“We doen dit volledig onafhankelijk. Elk bedrijf met een waardevol en functioneel product kan iets in de ruimte demonstreren. Deze ruimte heeft geen commercieel doel, naar de verkoop toe van bepaalde producten, maar heeft enkel de bedoeling dat technologie op een correcte manier geïmplementeerd wordt in zorginstellingen. Die hechten immers veel belang aan de onafhankelijkheid van onze organisatie”, aldus Joke Dessin van Cretecs.

De ruimte is ook zeer modulair opgebouwd, waarin naar de toekomst toe talloze mogelijkheden zijn inzake nieuwe functies, scenario’s en technologieën.

Alles soorten technologie zitten erin verwerkt zoals oproepsysteem, opsta-alarmering, ik ga slapen functie, plasroute verlichting voor ’s nachts, toegangscontrole (voor eventuele hulpverlener of mantelzorger) enz.

Afbeelding demoruimte 3

“Momenteel begeleiden we verschillende zorginstellingen en ook particulieren in een goede keuze en implementatie van zorgtechnologie. De vragen zijn uiteenlopend, maar referenties van een technologie of demonstratie ervan komen vaak voor. We bieden onafhankelijke, praktische en realistische info met als doel de zorgsector bij de keuze van zorgtechnologie een handje toe te steken.”

Meer info leest u op http://cretecs.khbo.be/demoruimte.

Advertenties

Geplaatst op 8 juli 2013, in Uncategorized en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: